En bestefar og barnebarnet hans holdt på å drukne i Mjøsa, men en livbøye fra Tryg var med på å redde dem. Nå er bestefaren og barnebarnet Eirik (9) Norges nye frontfigurer for livbøyen i Norge.

Her kan du se reklamefilmen til Tryg:

Bestefar Øyvind Jacob og barnebarnet Eirik Jacob Granheim (9) fra Bygland i Aust-Agder berget livet takket være en livbøye. Nå stiller de opp i Trygs livbøyefilm for å fortelle sin historie. Filmene om den dramatiske redningen går på TV 2 stort sett hver kveld.

– Det var bare minutter om å gjøre før vi druknet. Jeg ønsker at flest mulig skal lære seg å ta vare på Trygs livbøyer, og bruke dem dersom liv står på spill i sjøen, sier Øyvind Jacob.

En fin dag på stranden
En fin sommerdag i fjor var Øyvind (63) og barnebarnet Eirik (9) på ferie på Hamar. De fant veien til badeplassen ved det nye stupetårnet. Det blåste ikke mye, og forholdene for bading var fine.

– Alt lå til rette for en herlig dag på stranden sammen med de tre barnebarna mine, sier Øyvind.

Men i løpet av kort tid skulle badeferien bli et mareritt for bestefar og barnebarn.

– Jeg hadde fulgt mitt yngste barnebarn, Selma, opp på stranden. Guttene Eirik og Håkon fortsatte å bade. De er vant til sjøen, og gode svømmere. Men så begynte det å blåse opp. Og det skjedde fort. Bølgene ble høyere, og Eirik ble dradd litt utover langs moloen. Plutselig ser jeg at han begynner å kave i bølgene. Han roper på hjelp. Da skjønte jeg at han var i nød, sier Øyvind.

Reddet i siste liten
Bestefaren kaster seg ut i vannet, og svømmer raskt ut til barnebarnet som har begynt å svelge vann. Men å komme tilbake til land, eller opp av vannet, var ikke så lett som han hadde trodd.

– Eirik prøvde å holde fast i meg og klatre for å berge seg. Samtidig slo bølgene mot oss fra alle kanter, det var umulig å svømme noe sted med han på ryggen. Vi fikk begge vann i lungene. Vi begynte å få panikk, sier Øyvind.

Det var da redningen kom.

– En mann får kastet en livbøye til oss. Lettelsen jeg kjente i det jeg fikk tak i den, glemmer jeg aldri. Dessverre fikk jeg aldri takket vår redningsmann. Han gikk videre før vi fikk snakket med ham, sier Øyvind.

Bestefar Øyvind er en sindig sørlending, men han forteller at det var nære på, den sommerdagen på Hamar.

– Hadde det ikke vært en livbøye utplassert ved stupetårnet, hadde vi nok ikke vært her i dag, sier han stille.

Bestefaren og Øyvind er blitt kjendiser: Her et lite klipp fra God Morgen, Norge:

Bøyen redder liv
Tryg fikk tillatelse til å bruke bestefarens og Eiriks dramatiske historie i sin nyeste reklamefilm. Leder for Tryg i Norge, Espen Opedal, sier at det å forebygge ulykker er en av selskapets viktigste oppgaver.

– Livbøyene er en del av Trygs samfunnsansvar. Vi regner med at bøyene har reddet mer enn 1000 liv – og sannsynligvis bidro bøyen også til at Øyvind og barnebarnet Eirik berget livet den dramatiske dagen i fjor sommer, sier Opedal.

Tryg har plassert ut mer enn 43.000 livbøyer i Norge, og Opedal sier at et viktig budskap med filmen er at bøyene må få henge i fred og ikke bli utsatt for hærverk. – Bøyene skal redde liv, og da må de være klar til bruk og ikke være ødelagt, sier Espen Opedal i Tryg.

Om forfatter

Arvid Steen er ansatt som historieforteller og pressekontakt i Tryg.

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert