Skal du ut og fly med bunad, så ikke ta den lettvinte løsningen med å sjekke inn bunad og smykker. Den tabben gjør mange nordmenn i disse dager.

– I mai får Tryg Forsikring daglig pågang av kunder som spør om bunad og bunadssølv er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan de flotte folkedraktene kan sendes på beste og sikreste måte. Og her er det lett å gjøre feil, forteller leder for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

– Sjekkes bunadssølvet inn som bagasje gir det ingen erstatning under reiseforsikringen. Det er felles regler for forsikringsbransjen, men også flyselskapene har dette som regel. Ta med deg bunadssølvet og bunaden inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og alt sølvet kommer helskinnet fram til festen, sier Opedal.

Sjekk ut bunadsforsikring her på Trygs sider

Bunader forsvinner sporløst
Det er en felles bransjeregel blant flyselskap,- og forsikringsselskap at verdisaker som smykker, mobiler pc og andre dyre enkeltgjenstander ikke skal sjekkes inn.

Ifølge Tryg Forsikrings statistikk forsvinner i overkant av 100 bunader årlig, som til sammen er verdt nærmere en million kroner. Festplaggene med sølvtøy forsvinner fra kofferter på fly, og ved tyveri fra bil og hus.

– Dessverre er det ikke slik at alt dekkes av reiseforsikringen. Innsjekkede verdisaker på fly blir ikke dekket om de blir borte på reisen, sier Opedal

Unntak for bunadskniver
Men hva så med bunadskniver? Disse koster ofte over tusen kroner. Får man de med seg inn på flyet?

Espen Opedal, leder Tryg Forsikring, Norge.

nkeltgjenstander

– En bunad med tilhørende sølv er en enkeltgjenstand. I praksis betyr dette at hvis man tar sølvet med som håndbagasje og sender resten av bunaden som ekspedert bagasje er den ekspederte bunaden dekket med inntil 30.000 kroner, sier Opedal. Men når man mister en bunad til 30.-40 000 kroner, og kun sitter igjen med sølvet, så er det oftere tristere å miste et plagg som kanskje har gått i arv i tradisjoner, enn verditapet i kroner og øre, sier leder for Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

Du kan tegne en egen bunadforsikring, som er en ren kaskoforsikring. Den hjelper deg på selve 17. mai-festen, om du er uheldig.

Dette dekker en bunadsforsikring
Innboforsikringen dekker kun skade og tyveri når bunaden er i hjemmet, og reiseforsikringen dekker bunaden på reise, men begrenset oppad til 30.000 kroner, alt etter hvilken type reiseforsikring du har.

En bunad koster fort mye mer enn det, og forsikringsselskapene anbefaler derfor en egen verdisaksforsikring eller en bunadsforsikring, for bunaden.

– Dersom du legger sammen verdien av selve bunaden, sølv, sko og annet tilbehør, kommer du fort opp i 60.000 til 80.000 kroner. Det er flere som har oppdaget skader på sin bunad etter en 17. mai-feiring. Rift og hull i skjorten, is på stakken, hull i stoffet etter glød fra en sigarett eller festsigar, eller klassikeren rødvin i fanget fra bordmakkeren din, er typiske 17.mai-skader, som ikke nødvendigvis dekkes av reise, – eller innboforsikring, forteller Tryg-sjefen.

Derfor kan en bunadsforsikring til noen hundrelapper reparere litt på skadene som kan oppstå under festen.

– Bunadsforsikringen er en omfattende forsikring, som dekker nesten alle typer skader på bunaden og bunadsutstyret døgnet rundt, til hverdags og på fest, uansett om du er skyld i skaden eller ikke, sier Espen Opedal.

Om forfatter

Arvid Steen er ansatt som historieforteller og pressekontakt i Tryg.

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert