Fra 2015 til 2016 ble det registret en dobling av voldtekter i Trondheim. Politiet har nå kurset natteravnene i Trondheim til å oppdage potensielle voldtektsmenn på by`n. Det er én type menn som ofte skiller seg ut, forteller natteravnene Marianne og Einar.

Det var under natteravnkonferansen i regi av Tryg Forsikring i Bergen i helgen, at de to natteravnere Marianne Dønnessen og Einar Idsø fortalte om sine opplevelser som natteravn i Trondheim. De ønsker å hjelpe andre natteravnere i Norge til å hjelpe til med å forhindre voldtekter av fulle, unge kvinner på by`n.

Natteravner passer på. Både dag og natt. Over hele landet. (Foto: Tryg) De «gode hjelperne» Det er en sen fredags kveld i Trondheim. Klokken går mot 02:30, folk strømmer ut fra utestedene som har stengt skjenking halvtimen før. Utenfor puber og nattklubber er det et kaos av overstadig berusede folk som skråler, sjangler og synger. Mange fulle, unge menn. Men det er ikke de natteravnene Marianne Dønnessen og Einar Idsø følger med på. Litt i utkanten av festlighetene står det ofte edrue menn og spaner etter fulle jenter som ikke kan ta vare på seg selv. De edru mennene opptrer ofte som «gode hjelpere», og kan fort ta med seg fulle jenter hjem og voldta dem, forteller natteravn Marianne Dønnessen. – Vi er veldig observante på edru menn som vil hjelpe unge, fulle jenter. Vi ønsker ikke å henge ut alle edru menn på by`n, men mange menn er på by`n kun for å lure jenter med seg hjem. Og fulle jenter er ofte et lett bytte, sier Marianne. Ble kurset av politiet Kirkens Bymisjon i Trondheim driver natteravngruppen i Trondheim sentrum, og lederen Karl Sellgren inviterer jevnlig samarbeidspartnere på gata til miniseminar under natteravngruppens fagmøter. Høsten 2016 var voldtektsteamet i Trøndelag politidistrikt på besøk for andre gang, men med dårlige nyheter: antall anmeldte voldtekter i Trøndelag dobles fra 2015 til 16. – Vi ønsket å diskutere om situasjoner der overstadig berusede kvinner tas hånd om av menn som dukker opp. Vil kvinnen egentlig samtykke i å bli ført bort av den mannen, hvis hun var ved sine fulle fem? Magefølelsen kan være dårlig, men folk flest har en høy terskel for å bry oss med ting «vi ikke har noe med.». Voldtektsteamet gav natteravnene full støtte i å bry oss nok, selv om vi risikerer at kvinnen blir sur – kan vi forhindre en voldtekt er det verdt det, sier Sellgren. Natteravnene fikk følgende tips av politiet: – Ser dere en edru jente som henger sanseløs på skulderen til en mann. Så spør jenten: ¬– Kjenner du denne mannen?» Om dere ikke får svar, så forsøk å skille dem fra hverandre. Forsiktig, med respekt. Unngå at det blir krangel og slåssing. Spør igjen når dere har jenten på enmannshånd. Om hun ikke kjenner mannen, bør det ringe en alarmklokke. Se om dere kan hjelpe jenten hjem. Dere kan bidra til å avverge voldtekter, ved å våge å gripe inn, fortalte politiet natteravnene. Må våge å bli upopulær Det er naturligvis lettere for politiet å skille en mann og en kvinne fra hverandre på by`n, men natteravnene opptrer varsomt og med respekt, forteller natteravn Einar Idsø. – Noen blir selvsagt sure på oss. Av og til er det bare en full kvinne og en edru mann som er kjærester, mann og kone, på vei hjem. Noen ganger bare et beruset par som vil hjem. Da får vi kjeft fordi vi blander oss inn. Men det tåler vi. Vi forklarer hvorfor, og da er de fleste ærlige mennesker forståelsesfulle. Jeg håper vi kan bidra til færre voldtekter i Trondheim ved å spørre unge, fulle kvinner som henger på skulderen til edru og fulle menn: « Kjenner du denne mannen?» Det er et enkelt spørsmål, men ofte veldig effektivt, sier natteravn Einar Idsø. Trenger flere natteravnere Natteravnene i Trondheim er alltid på jakt etter flere frivillige som kan bidra til å gjøre Trondheim sentrum trygt om natten. – Vi er en fin gjeng, men vi trenger flere. Vi er alltid på jakt etter frivillige som kunne tenke seg å bidra til å forebygge kriminalitet og voldtekter i Trondheim sentrum på nattestid, sier Marianne Dønnessen og Einar Idsø.

Om forfatter

Arvid Steen er ansatt som historieforteller og pressekontakt i Tryg.

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert