Tryg Forsikring advarer mot flere og mer alvorlige vannskader på kjøkkenet. – Kjøkkenet er blitt det nye våtrommet, men det er få eller ingen krav til sikring mot vannskader her, advarer takstsjef Lars Angell i Tryg.

– De siste 10 årene har kjøkkenet fått en rekke nye innretninger tilknyttet vann. Kjøleskap med isbitmaskiner, vannkokere, kaffemaskiner tilkoblet vann og plassering av vaskemaskiner på kjøkkenet har medført en endring i skadebildet. Nå flommer det oftere enn noen sinne over på kjøkkenet, sier takstsjef Lars Angell i Tryg Forsikring.
Tall fra Sverige at vannskader på kjøkkenet er hyppigere enn vannskader på våtrom. Faktisk oppstod hele 33 prosent av vannskadene på kjøkken mot 28 prosent på våtrom i 2016.

Samme trend i Norge
Sverige er et land vi kan sammenliknes oss med, og vi ser allerede nå at vannskader på kjøkkenet begynner å øke, forteller skadeekspert Angell fra Tryg.

– En gjennomgang av våre egne tall og tall for bransjen viser den samme tendensen. At det ikke stilles samme krav til våtrom på kjøkkenet medfører også at skadene blir vesentlig mer omfattende. Tidligere var oppvaskbenken det eneste vannskadepunktet på kjøkkenet. Skadene var ofte begrenset, men trenden med flere apparater, og åpne løsninger der kjøkkenet er en del av stuen, er med på å øke skadeomfanget, sier skadesjef Lars Angell.

Lars Angell, takstsjef i Tryg Forsikring.

Spiller ballen over til byggebransjen
Utbyggere må ta større ansvar for å hinder disse potensielle vannskade. Tidligere var det vanlig å kjøkkenet som eget rom, men for å maksimere plass, integreres kjøkkenet i stuen i de fleste nybygg og når vi pusser opp.

Tryg ber utbyggere og menig montør om å være litt mer på hugget når man arbeider med vann.

– Det er ingen krav til å sikre mot vannskader på kjøkken på samme måte som på badet eller toalettet. Det betyr at montering av oppvaskemaskin, for eksempel, er noe du kan gjøre selv. Skulle noe gå galt i ettertid, blir du stort sett dekket via innbo,- og villaforsikringen din.

Men: På oppføring av nybygg er det krav om ansvarlig foretak ved vanninstallasjoner. Her må rørlegger gjøre jobben.

Dette kan du gjøre for å vannsikre kjøkkenet:
Angell oppfordrer menig mann og kvinne om å være på vakt når maskiner tilkoblet vann skal monteres på kjøkkenet. Han har følgende gode råd:

* Sørg for vanntett belegg og lekkasjestopper. Vanntett belegg kan du fikse selv. Lekkasjestopper er rørlegger-mat.
* For å minimere vannskadene i kjøkken er det viktig å sikre alle løse, vanntilkoblede maskiner over og under kjøkkenbenken.
* Det enkleste er å montere et vanntett golvbelegg eller en prefabrikkert trauløsning/oppsamlingsbakke i kjøkkenbenken og under oppvaskmaskin, kjøleskap eller kaffemaskin. For å stoppe en eventuell lekkasje raskt plasseres det lekkasjestoppere under alle installasjoner.
* Lekkasjestoppere registrerer lekkasje og stenger vanntilførselen til skadestedet. Lekkasjestoppere hindrer ikke lekkasjer i å oppstå, men de kan effektivt redusere vannutstrømningen og dermed begrense følgeskadene.
* Og det viktigste av alt; er du usikker, så ring heller til en rørlegger i stedet for å snekre i hop hjemmelagde løsninger som kan medføre store vannskader.

Om forfatter

Arvid Steen er ansatt som historieforteller og pressekontakt i Tryg.

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert