En undersøkelse fra Tryg Forsikring viser at også i 2016 ble flere nordmenn frastjålet bilen sin mens den stod på tomgang, uten at eieren var i bilen. Denne tabben kan bli veldig kostbar.

– Vi vet det blir en økning i antall tyverier av biler som går på tomgang nå som kulden er kommet, sier leder i Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal.

I 2016 fikk Tryg Forsikring flere telefoner fra spake nordmenn som hadde blitt frastjålet bilen sin, mens den stod på tomgang uten at de satt i bilen. Enten var de et kort ærend i butikken, eller de var hjemme og gjorde seg klar for å gå på jobb. Felles for dem alle var at de ville varme opp bilen mens de var borte noen minutter.
I de minuttene hadde tomgangstyver benyttet anledningen til å takke og bukke for gavepakken.

Espen Opedal, Tryg Forsikring

– Det er behagelig å sette seg inn i en oppvarmet bil, men eksosen skader miljøet, politiet kan bøtelegge deg, og går du bort fra bilen en stund, kan biltyver benytte anledningen til å stikke av med din isfrie og oppvarmede bil, sier, Espen Opedal.

Bryter avtalen med forsikringsselskapet
Men problemet er enda større utenfor bensinstasjoner, butikker og barnehager.

– Når du forlater en ulåst bil på tomgang bryter med avtalen du har inngått med ditt forsikringsselskap. Reglene er klare på at bilen skal være låst når du forlater den, sier forsikringssjefen i Tryg.

Redusert utbetaling

På forsikringsspråket heter det «avkortning» når det av ulike grunner blir utbetalt en mindre sum en det forsikringstaker er forsikret for, dersom vedkommende har opptrådt uaktsomt. Å la bilen stå på tomgang mens du forlater den, går inn under denne kategorien.

Avkortningen kan variere fra sak til sak og fra sted til sted, forteller Opedal.

Størrelsen på avkortningen vil avhenge av hvordan forholdene er på stedet hvor tyveriet skjedde. Jo mer trafikkert, jo høyere avkortning. Forlater du en bilen din utenfor en bensinstasjon i tettbygd strøk og blir borte i fem minutter, er dette grovt uaktsomt, sier Opedal.

Om forfatter

Arvid Steen er ansatt som historieforteller og pressekontakt i Tryg.

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert